Odkryto „słodką tajemnicę” jadu żmii odpowiedzialną za powodowanie śmierci

Jadowite żmije z Ameryki Środkowej i Południowej wydzielają toksynę spowalniającą krzepnięcie krwi, wywołującą krwawienie, udar, zaburzającą pracę nerek i w konsekwencji prowadzącą do śmierci.

Zespół naukowców z Laboratorium Toksykologicznego Instytutu Butantan w Sao Paulo i Uniwersytetu New Hampshire badał toksynę zawartą w jadzie żmii złotej (Bothrops insularis), mając nadzieję na znalezienie klucza do stworzenia efektywnego antidotum.

Badacze szczególną uwagę poświęcili glikanom (należącym do cukrowców) o różnych łańcuchach, tworzącym połączenia z białkami.

Przeanalizowali strukturę 60 łańcuchów glikenowych znajdujących się w jadzie, by potwierdzić, jaki rodzaj cukrów zawierają i jak te cukry wpływają na jad.

Okazało się, że jad żmii złotej zawiera prawie 100 miligramów białka na mililitr cieczy. Przy tak dużej koncentracji, roztwór proteinowy może być bardzo gęsty i lepki, przybierając postać żelu.

Po zbadaniu struktury jadu naukowcy odkryli, że zawiera on kwas sialowy- cukier umożliwiający rozpuszczanie się jadu i przedłużający czas półtrwania toksyny. Kwas ten może wiązać się z proteinami gospodarza, które ciągną enzymy jadu w stronę komórek receptorowych, wyrządzając ukąszonemu jeszcze większą szkodę.

Autor: 
M.A./Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

dailymail.co.uk

Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.