„20 zabawnych faktów o pingwinach”

Nie latają,ale pływają i nurkują.Noszą smoking.Żyją na południu.Co jeszcze wiecie o pingwinach?Przedstawiamy 20 faktów o jednych z najbardziej uroczych stworzeń na Ziemi.

Półkula południowa to wyjątkowe miejsce życia dla 17 gatunków pingwinów

Największy przedstawiciel pingwinów to pingwin cesarski,którego wysokość sięga 120cm,a najmniejszy-pingwin mały,zwany niebieskim.Jego wzrost to jedyne 33cm

Najszybszy pingwin to pingwin białobrewy.Pod wodą rozwija prędkość do 36km/h

Ubarwienie,jak bywa w świecie zwierząt,pomaga pingwinom dopasować się do środowiska:czarny grzbiet zlewa się z ciemnym dnem morskim,a biały brzuch upodabnia się do jasnej powierzchni wody

Przodkowie pingwinów przeżyli masowe wymieranie dinozaurów-świadczą o tym skamieniałe pozostałości najstarszego krewnego pingwinów,które,wg szacunków uczonych mają ok. 60 mln lat

Specjalny gruczoł nad okiem umożliwia pingwinom odprowadzanie słonej wody z krwiobiegu.Zdarza się,że polując na ryby,pingwiny połykają wiele morskiej wody.Przy pomocy tego gruczołu,słona woda jest usuwana przez dziób lub podczas kichania

Zmiana szaty u pingwinów,inaczej niż u innych ptaków,to poważna sprawa.Jeśli inne gatunki ptaków zrzucają kilka piór,pingwiny idą krok dalej-za jednym razem pozbywają się ogromnej ilości piór,przez które nie mogą pływać i muszą bytować na lądzie (bez jedzenia),póki nowe pióra nie odrosną

W koloniach,gdzie liczebność ptaków sięga do kilku tys.,żyją prawie wszystkie pingwiny-z wyjątkiem nielicznych gatunków

Pingwiny są monogamiczne i wierne.Zależy to od gatunku,ale większość z nich tworzy pary na całe życie

Gniazdo,tworzone przez pingwiny,również ma stały charakter:najczęściej gniazdują tam,gdzie same się urodziły

Pingwiny cesarskie,w odróżnieniu od pozostałych krewnych,nie wiją gniazd z kamieni i piór.Samica pingwina cesarskiego składa tylko jedno jajo,które jest wysiadywane pod specjalną fałdą u dołu brzucha.Najpierw jajo wysiaduje samica,następnie przekazuje je samcowi (on także ma odpowiedni fałd tłuszczowy)

Masywne samce mają przewagę nad szczupłymi pingwinami-posiadają wystarczającą ilość tłuszczu,aby przeżyć kilka tygodni bez pożywienia,wysiadując jajo,podczas gdy samica wybiera się na poszukiwanie jedzenia

O pisklęta dbają zarówno samiec,jak i samica.Aby maluch mógł samodzielnie polować,potrzeba kilku miesięcy

Porwanie piskląt to nic nowego u pingwinów cesarskich:jeśli samica traci młode,to porywa cudze

Doskonałym słuchem mogą się pochwalić prawie wszystkie gatunki pingwinów,pomimo braku uszu.Bez trudu rozpoznają one głosy swoich towarzyszy spośród setek innych pingwinich głosów w licznych koloniach

„Dziwne gęsi”-tak nazwał pingwiny Antonio Pigafetta,podróżujacy wspólnie z Magellanem w 1520 r.,i był pierwszym człolwiekiem,który opowiedział światu o tajemniczych ptakach

W 1487 r., na pokładzie statku Vasco da Gamy,w zapiskach z anonimowego dziennika znalazł się opis ptaków,które nie mogą latać,żyjących w rejonie przylądka Dobrej Nadziei.Być może chodziło o pingwiny

Pingwiny nie odczuwają żadnego strachu przed ludźmi,bo nie przywykły do zagrożeń na lądzie.Nie bądźcie zdziwieni,gdy usłyszycie historię o tym,jak ktoś głaskał pingwiny albo karmił je z ręki

Powietrze w piórach-to zabezpiecza pingwiny przed utratą ciepła,zwłaszcza podczas pływania (nawet w bardzo zimnej wodzie)

Samo słowo „pingwin” od XVIw. było używane do opisania bezskrzydłowej alki (łac. Pinguinus impennis)-gatunku wymarłego,który niegdyś żył u wybrzeży Kanady.Gdy badacze udali się na półkulę południową i spotkali tam podobne do alki czarno-białe ptaki,nazwali je pingwinami.

Autor: 
Natalia Polycja/Tłum.:Natalia Wójcik
Źródło: 

popmech.ru

Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.