Dobroczynny wpływ kawy na nasze zdrowie

Zdjęcie: https://unsplash.com/photos/FkNfVgHVzkI 

Japońscy naukowycy odkryli, że u osób po zawale serca lub udarze mózgu regularne spożywanie kawy, a także zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób wtórnych. Dla osób zdrowych również płyną z tego korzyści.  

Każdy kto przeżył zawał serce lub udar mózgu, może z pomocą kawy lub zielonej herbaty znacznie zmniejszyć ryzyko śmierci na skutek różnych chorób wtórnych – to wynik badań przeprowadzonych w Japonii. Może to być na pierwszy rzut oka zaskakujące, ponieważ napoje kofeinowe powszechnie nie są uważane za przyjazne sercu.  

Kawa i zielona herbata przeciwko zawałowi serca i udarowi mózgu 

Zespół badawczy kierowany przez Hiroyasu Iso z Uniwersytetu w Osace (Japonia) zbadał związek między spożywaniem kawy i zielonej herbaty a śmiertnelnością u osób, z i bez wcześniejszczego zawału serca lub udaru mózgu. Wyniki opublikowano w amerykańskim magazynie specjalistycznym ,,Stroke’’, który prowadzony jest z ramienia American Heart Association. W ramach badania naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia ok. 46 000 osób z Japonii w wieku od 40 do 79 lat. 60% z nich stanowiły kobiety.  

Osoby badane proszone były o podanie w kwestionariuszu informacji dot. wieku, stylu życia, nawyków żywieniowych i historii chorób. Następnie badacze podzielili uczestników badania na trzy grupy: osoby po udarze mózgu, osoby z przebytym zawałem serca oraz osoby, które do tej pory nie zapadły na żadną z tych chorób.  

Liczy się ilość  

Po tym jak Iso i jego zespół podzielili badanych na trzy grupy, wzięli pod lupę ich przyzwyczajenia związane z konsumpcją kawy i zielonej herbaty. Badacze przyjęli następujące dane: jedna filiżanka kawy zawiera 150 ml, a filiżanka zielonej herbaty ok. 100 ml płynu. 

Według badań, już samo nawadnianie poprzez spożycie płynów powinno mieć pozytywny wpływ na organizm. Zdaniem naukowców, osoby, które przeżyły udar mózgu mogą zmniejszyć ryzyko śmierci na skutek chorób wtórnych o 62% - jeśli pili co najmniej 7 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Osoby, które przeżyły zawał serca były w stanie zmniejszyć to ryzyko o ok. 22% poprzez picie jednej filiżanki kawy dziennie, w porównaniu do osób, które nie piły kawy regularnie.  

Ponadto naukowcy odkryli, że osoby, które nie doznały wcześniej zawału serca lub udaru, były w stanie zmniejszyć ryzyko śmierci o 14%, jeśli piły jedną lub więcej filiżanek kawy tygodniowo.  

Zielona herbata jest zdrowsza dla serca?  

Według badań, regularne spożywanie zielonej herbaty powinno mieć dobry wpływ na ogólną kondycję zdrowotną serca. Pijąc ją regularnie możemy zapobiec często nawracającym zawałom serca lub udarom mózgu u osób, które już ich doświadczyły. Na zdrowe osoby kawa i zielona herbata mają podobny wpływ. Jednak należy je spożywać w możliwie najczystszej postaci, bez np. mleka czy cukru, ponieważ to zaburza ich pozytywne skutki zdrowotne. 

Krytyczna klasyfikacja badania 

Autorzy badania przyznają, że jest to jedynie analiza wstępna i nie dostarczna nam wszystkich niezbędnych informacji. Powód, dla którego kawa i zielona herbata zmniejszają ryzyko śmierci po zawale serce lub udarze mózgu, jest nadal niejasny. Aby całkowicie zrozumieć prozdrowotne działanie tych napojów, niezbędne są dalsze badania.  

Autor: 
Tłum. Joanna Cal
Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
8 + 11 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.